Złoto i technika

Wzbogać złotem swoje otoczenie

7 maja 2010, 10:25

Tańsza elektronika, bardziej kolorowa farba, nieścierające się podeszwy butów, nowe katalizatory oczyszczające wodę, bardziej skuteczne leki - to wszystko obiecuje nam nowa technologia. Technologia zatapiania nanocząstek złota w tworzywach sztucznych.



Logo Departamentu Bezpieczeństwa Krajowego

Komórka obroni nas przed terrorystami?

15 kwietnia 2010, 14:27

Jak ustrzec się prze terrorystycznym atakiem bronią chemiczną albo biologiczną? Dziś jest to trudne, służby specjalne zbyt często zawodzą. Być może za kilka lat ostrzegać nas będą nasze komórki i smartfony.


Chemikalia przyspieszają dojrzewanie

7 kwietnia 2010, 11:12

Badacze z Mount Sinai School of Medicine odkryli, że wystawienie dziewcząt na działanie fenoli, ftalanów i fitoestrogenów może opóźnić lub przyspieszyć dojrzewanie i naraża je na ryzyko wystąpienia komplikacji zdrowotnych w późniejszym życiu. To pierwsze badania dotyczące wpływu wymienionych chemikaliów na rozwój płciowy.


Zagrażają im skażone owady

2 kwietnia 2010, 09:44

Naukowcy z Bournemouth University twierdzą, że obserwowany na całym świecie spadek liczebności roślin mięsożernych spowodowany jest spożyciem owadów skażonych toksycznymi metalami (Environmental Science & Technology).


Zmiana zapachu prowadzi do powstania gatunku

24 marca 2010, 12:09

Dwie oddzielone od siebie niedawno populacje ptaków z południowej Kalifornii wydzielają inny zapach. Biolodzy sądzą, że woń może się przyczyniać do reprodukcyjnej izolacji i towarzyszy powstawaniu nowych gatunków.


Jedenasta - najlepsza pora na kawę

10 marca 2010, 13:13

Naukowcy wykazali, że idealną porą na poranną przerwę kawową – tak w domu, jak i w biurze - jest godzina jedenasta. Profesor Charles Spence z Wydziału Psychologii Eksperymentalnej Uniwersytetu Oksfordzkiego ułożył równanie, uwzględniając wiele czynników, w tym towarzystwo, oświetlenie, muzykę czy aromat naparu. Jak widać, nie chodzi wyłącznie o jakąkolwiek małą czarną czy kawopodobny smak.


Pierwszy monogamiczny płaz świata

23 lutego 2010, 11:03

Jak się okazało, w lasach deszczowych Peru żyje pierwszy monogamiczny płaz świata – drzewołaz Ranitomeya imitator o jaskrawym żółto-czarno-niebieskim ubarwieniu. Testy genetyczne potwierdziły, że całkowitą wierność zachowują zarówno samce, jak i samice.


Deficyt neurologiczny prowadzi do cukrzycy?

11 lutego 2010, 10:56

Cukrzyca typu 2. coraz częściej bywa powikłaniem otyłości. Naukowcy odkryli, że wiąże się ona ze słabą kontrolą impulsów. Wg nich, niezdolność do opierania się pokusom jest skutkiem zmian neurologicznych, co z kolei prowadzi do wystąpienia i zaostrzenia objawów cukrzycowych.


Ryzykowny delikates

10 lutego 2010, 13:03

Gady są rozmnażane w niewoli głównie dla skór, ale niektórym restauratorom i grupom etnicznym zależy również na ich mięsie. Po przeprowadzeniu odpowiednich analiz badacze wskazują jednak na liczne zagrożenia zdrowotne: infekcje wirusowe i bakteryjne, parazytozy oraz skażenie metalami ciężkimi oraz resztkami leków weterynaryjnych. Przed zjedzeniem potrawy z krokodyla, żółwia, jaszczurki czy węża warto się więc dobrze zastanowić (International Journal of Food Microbiology).


Skutki biernego palenia u aktywnych palaczy

1 lutego 2010, 16:42

Istnieje bardzo niewiele badań, w ramach których określano by skutki biernego palenia u aktywnych palaczy. Wg autorki włoskiego studium Marii Teresy Piccardo, działo się tak, ponieważ niesłusznie zakładano, że ilość wdychanych w ten sposób toksycznych substancji jest nieistotna, w porównaniu do bezpośrednio inhalowanych dawek. Nic bardziej mylnego...


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy