![Złoto i technika](/media/lib/63/golden-nanoparticles-zloto-nanoczastki-cd32b022141390a74badea192d931440.jpg)
Wzbogać złotem swoje otoczenie
7 maja 2010, 10:25Tańsza elektronika, bardziej kolorowa farba, nieścierające się podeszwy butów, nowe katalizatory oczyszczające wodę, bardziej skuteczne leki - to wszystko obiecuje nam nowa technologia. Technologia zatapiania nanocząstek złota w tworzywach sztucznych.
![Logo Departamentu Bezpieczeństwa Krajowego](/media/lib/62/us-department-of-homeland-security-seal-logo-9e6a05b58395485e7f900d13f4ae4455.gif)
Komórka obroni nas przed terrorystami?
15 kwietnia 2010, 14:27Jak ustrzec się prze terrorystycznym atakiem bronią chemiczną albo biologiczną? Dziś jest to trudne, służby specjalne zbyt często zawodzą. Być może za kilka lat ostrzegać nas będą nasze komórki i smartfony.
![](/media/lib/3/1173698961_432098-0063f0c47d1a8929b4716e70232d6ef3.jpeg)
Chemikalia przyspieszają dojrzewanie
7 kwietnia 2010, 11:12Badacze z Mount Sinai School of Medicine odkryli, że wystawienie dziewcząt na działanie fenoli, ftalanów i fitoestrogenów może opóźnić lub przyspieszyć dojrzewanie i naraża je na ryzyko wystąpienia komplikacji zdrowotnych w późniejszym życiu. To pierwsze badania dotyczące wpływu wymienionych chemikaliów na rozwój płciowy.
![](/media/lib/61/kapturnica-bialolistna-6f969f46627ce3c83d7d1eb1a25534d4.jpg)
Zagrażają im skażone owady
2 kwietnia 2010, 09:44Naukowcy z Bournemouth University twierdzą, że obserwowany na całym świecie spadek liczebności roślin mięsożernych spowodowany jest spożyciem owadów skażonych toksycznymi metalami (Environmental Science & Technology).
![](/media/lib/61/junko-zwyczajny-0bda7853f0ecad49905f92117b8ebd17.jpg)
Zmiana zapachu prowadzi do powstania gatunku
24 marca 2010, 12:09Dwie oddzielone od siebie niedawno populacje ptaków z południowej Kalifornii wydzielają inny zapach. Biolodzy sądzą, że woń może się przyczyniać do reprodukcyjnej izolacji i towarzyszy powstawaniu nowych gatunków.
![](/media/lib/58/kawa-z-ekspresu-eda39d258c7799d5b4619a65ffec740e.jpg)
Jedenasta - najlepsza pora na kawę
10 marca 2010, 13:13Naukowcy wykazali, że idealną porą na poranną przerwę kawową – tak w domu, jak i w biurze - jest godzina jedenasta. Profesor Charles Spence z Wydziału Psychologii Eksperymentalnej Uniwersytetu Oksfordzkiego ułożył równanie, uwzględniając wiele czynników, w tym towarzystwo, oświetlenie, muzykę czy aromat naparu. Jak widać, nie chodzi wyłącznie o jakąkolwiek małą czarną czy kawopodobny smak.
![](/media/lib/60/ranitomeya-imitator-5bae308b5802a1e0b857da2d82bd7d08.jpg)
Pierwszy monogamiczny płaz świata
23 lutego 2010, 11:03Jak się okazało, w lasach deszczowych Peru żyje pierwszy monogamiczny płaz świata – drzewołaz Ranitomeya imitator o jaskrawym żółto-czarno-niebieskim ubarwieniu. Testy genetyczne potwierdziły, że całkowitą wierność zachowują zarówno samce, jak i samice.
![](/media/lib/38/deser-60c6a27a3bab9c2df04b37fe82828d17.jpg)
Deficyt neurologiczny prowadzi do cukrzycy?
11 lutego 2010, 10:56Cukrzyca typu 2. coraz częściej bywa powikłaniem otyłości. Naukowcy odkryli, że wiąże się ona ze słabą kontrolą impulsów. Wg nich, niezdolność do opierania się pokusom jest skutkiem zmian neurologicznych, co z kolei prowadzi do wystąpienia i zaostrzenia objawów cukrzycowych.
![](/media/lib/59/danie-z-weza-74b06dfed4a855a54e88345207868ea8.jpg)
Ryzykowny delikates
10 lutego 2010, 13:03Gady są rozmnażane w niewoli głównie dla skór, ale niektórym restauratorom i grupom etnicznym zależy również na ich mięsie. Po przeprowadzeniu odpowiednich analiz badacze wskazują jednak na liczne zagrożenia zdrowotne: infekcje wirusowe i bakteryjne, parazytozy oraz skażenie metalami ciężkimi oraz resztkami leków weterynaryjnych. Przed zjedzeniem potrawy z krokodyla, żółwia, jaszczurki czy węża warto się więc dobrze zastanowić (International Journal of Food Microbiology).
![](/media/lib/52/papierosy-bf7537c4a6f8a981b0257297d23f8397.jpg)
Skutki biernego palenia u aktywnych palaczy
1 lutego 2010, 16:42Istnieje bardzo niewiele badań, w ramach których określano by skutki biernego palenia u aktywnych palaczy. Wg autorki włoskiego studium Marii Teresy Piccardo, działo się tak, ponieważ niesłusznie zakładano, że ilość wdychanych w ten sposób toksycznych substancji jest nieistotna, w porównaniu do bezpośrednio inhalowanych dawek. Nic bardziej mylnego...